Sunday, January 18, 2009

Lembah Angin

Bagi aku ini merupakan sebuah cerita fantasi yang agak menarik, meskipun bersifat sederhana dari aspek penceritaannya, namun ia tetap menghiburkan. Siapa tidak teruja di zaman yang semi kolnial, punya kapal yang mampu terbang dan mempunyai pelbagai alatan senjata untuk menghadapi musuh. Namun terdapat sedikit kesilapan cetak pada halaman 8 ke halaman 9, di mana ceritanya tiba-tiba sahaja bagaikan melompat.

Tercari-cari juga aku akan sambungan sekiranya terdapat di dalam novel itu, namun nil. Satu lagi adalah di halaman 11, asteriknya dicetak di atas ayat. Tapi tidak mengapa, bagi aku yang penting adalah penceritaannya adalah asli, meskipun ada bab yang mudah ditebak, namun ia mempunyai twist yang tersendiri meski sederhana.Judul : Lembah Angin
Penulis : Ahmad Mahzan
Penerbit : PtsOne
Harga : RM 15.00
Halaman : 228

Bagi peminat novel fantasi ala sai-fai sederhana, novel ini memang memenuhi maksudnya, apatah lagi diterbitkan di bawah label PTSOne untuk awal remaja dan remaja. Selain itu, plot disusun dengan kemas dan satu-satu bab itu tidak diberikan peleraian yang sebegitu sahaja. Jadi, untuk mengikuti sambungannya, harus terlebih dahulu membaca satu demi satu bab sehingga tamat. Dan aku dapat merasakan bagaikan ada sambungan kedua selepas ini. Apa-apa hal pun, tahniah diucapkan kepada penulis yang mampu memberikan satu hidangan baru dalam dunia penulisan.

Sumber : Mandala Resensi

No comments: